چه شومینهای برای خانه انتخاب کنیم؟
انواع شومینه و ویژگیهای آنها کدامند؟ شومینهها چه تفاوتی با هم دارند؟ چه نوع شومینهای برای خانه ما مناسب است؟ برای انتخاب شومینه به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
شومینه از گذشته تا به امروز به عنوان یک وسیله گرمایشی زیبا در خانه مورد توجه بوده است. اگر قصد دارید برای گرمایش خانه خود شومینه انتخاب کنید، قبل از خرید لازم است نکاتی را مدنظر قرار دهید. شومینه انواع مختلفی دارد که باید با توجه به شرایط و سبک خانه انتخاب شود. شومینه علاوه بر گرم کردن محیط، یک عنصر مهم دکوراتیو در دکوراسیون داخلی خانه محسوب میشود. در این مطلب سعی داریم در مورد انواع شومینه و ویژگیهای آنها صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
شومینه چیست؟
شومینه سازهای است که از آجر، سنگ و یا فلز ساخته شده و داخل آن امکان روشن کردن آتش در داخل اتاق میسر میشود. از شومینه هم برای گرم کردن محیط و هم برای ایجاد فضایی زیبا و آرامشبخش استفاده میشود. معمولا در بالای شومینه یک دودکش برای خارج کردن دود و ذرات حاصل از احتراق تعبیه میشود.
انواع شومینه
در گذشته شومینهها در اشکال معمولی و با استفاده از مصالحی مانند آجر و سنگ ساخته میشدند، اما در حال حاضر شاهد شومینههای متنوع و متفاوت از جمله شومینههای شیشهای، دیواری و زمینی بسیار شیک و مدرن هستیم. به طور کلی شومینه بر اساس سبک، سوخت و متریال و ظاهر و شکل تقسیمبندی میشود.
انواع شومینه از نظر سبک
1-شومینه کلاسیک
این شومینهها از اولین نمونههایی هستند که در دکوراسیون داخلی منازل به کار گرفته شدهاند و امروزه هم محبوبیت خود را حفظ کردهاند. قدیمیترین انواع شومینه، مدلهایی هستند که در داخل دیوار ساخته شده و دارای یک لوله یا مجرای دودکش هستند. شومینه کلاسیک به طور معمول از سنگ یا آجر ساخته میشود. اگرچه شومینه کلاسیک میتواند گازسوز و یا برقی باشد، اما شومینههای قدیمی بیشتر هیزمی هستند. شومینههای کلاسیک را می توان برای ایجاد یک دکور شکیل و شکوهمند به کار گرفت.
2-شومینه مدرن
شومینههای مدرن با استفاده از مواد و مصالح مدرنی مانند سنگ مرمر و شیشه ساخته میشوند. شومینههای مدرن به دلیل تنوع و سادگی طرح و اجرا بسیار مورد توجه هستند. شومینههای مدرن، هم راهکاری برای تأمین گرمای محیط هستند و هم باعث زیبایی دکوراسیون فضا میشوند. این شومینهها انواع مختلفی دارند از جمله: شومینه با محفظه شیشهای، شومینه معلق یا شومینه خارج از مرکز.
انواع شومینه از نظر سوخت
1-شومینه هیزمی یا چوبی
شومینههای هیزمی، از جمله قدیمیترین شومینهها هستند که در آنها، از سوزاندن چوب برای تولید حرارت و ایجاد گرما استفاده میشود. این شومینهها احساس دنجی به فضا منتقل میکنند و بسیار زیبا هستند. اما با وجود زیبایی و دلچسب بودن تماشای منظره شعلههای آتش، شومینههای چوبی دارای معایبی نیز میباشند.
بزرگترین مشکل انواع شومینههای هیزمی این است که هزینه تعمیر و نگهداری آنها بسیار بالاست. ناکارآمدی، از دیگر معایب این شومینهها است. زیرا در شومینههای چوبی، همزمان با سوختن چوب، مونواکسیدکربن و دیگر سموم نیز به شکل دود از طریق دودکش از خانه خارج میشوند که باعث به هدررفتن گرمای خانه و آلودگی محیط زیست میشوند.
نکته دیگر اینکه گرمای ایجاد شده توسط شومینه هیزمی، به سهولت قابل کنترل نیست و مانند دیگر سوختها به راحتی نمیتوان شعله و گرمای شومینه را کم و زیاد کرد. همچنین چون دود تولید میکند نیاز است که محیط اطراف شومینه به طور مداوم تمیز شود. تمیز کردن شومینه هم کار راحتی نیست زیرا خاکستر حاصل از سوختن چوب را به راحتی نمیتوانید از شومینه خارج کنید. توجه داشته باشید که اگر قصد دارید از شومینه هیزمی استفاده کنید، باید در هنگام ساخت خانه، مکان آن را تعبیه کنید، پس از آن که مراحل ساخت خانه تمام شد، اضافه کردن شومینه چوبی بسیار زمانبر و پرهزینه میباشد.
2-شومینه گازی
شومینههای گازی، یکی از انواع شومینههای مدرن به حساب میآیند و بهترین جایگزین برای شومینه های چوبی هستند. شومینههای گازی انواع متعددی دارند، برخی شعلههای بلند و برخی شعلههای کوتاه دارند. این شومینهها نسبت به شومینههای چوبی، گرمای بیشتری داشته و مقرون به صرفهتر میباشند. همچنین با کم و زیاد کردن گاز مصرفی میتوانید گرمای ایجاد شده توسط شومینه را کنترل کنید. برای شومینههای گازی باید مکان مناسبی را در اتاق اختصاص دهید.
3-شومینه برقی
شومینههای برقی در هر مرحله از ساخت خانه، قابل تعبیه هستند و حتی بعد از پایان ساخت نیز میتوانید آنها را نصب کنید. این شومینهها رنگهای مختلفی دارند و دارای کنترل میزان حرارت میباشند. شومینههای برقی در مقایسه با دیگر شومینهها، هیچگونه آلایندگی تولید نمیکنند.
تنها کاری که برای نصب شومینه برقی باید انجام دهید این است که شومینه برقی را در گوشهای از اتاق قرار داده و دوشاخه را به یک پریز برق وصل کنید و لازم نیست از قبل برای ساخت و نصب آن برنامهریزی کنید. شومینههای برقی به اندازه شومینههای گازی، گرما تولید نمیکنند، بنابراین بهتر است به عنوان مکمل برای تامین گرما استفاده شوند. شومینههای برقی دارای کنترل تنظیم درجه حرارت هستند. برخی از مدلهای پیشرفتهتر میتوانند به صورت خودکار درجه حرارت را تنظیم کنند و دمای اتاق را در حالت ایدهآل نگه دارند.
4-شومینه الکلی
شومینههای الکلی از الکل به عنوان سوخت استفاده میکنند. در این نوع شومینهها شعله به صورت کاملا طبیعی سوخته و نمایی بسیار زیبا در خانه ایجاد میکند. از آنجایی که الکل در اثر سوختن دوده ایجاد نمیکند، شومینههای الکلی به دودکش نیاز ندارند. همچنین این شومینهها را میتوانید به راحتی تمیز کرده و هرگونه لکه و آلودگی را توسط یک دستمال مرطوب تمیز کنید.
شومینههای الکلی با محیطزیست سازگارترند و به عنوان سوخت پاک شناخته میشوند، زیرا هیچگونه دوده و خاکستری تولید نمیکنند. مزیت دیگر آنها این است که بهصورت پرتابل هستند و امکان جابهجایی دارند. هنگام نصب از افراد متخصص و کاردان برای نصب، سرویس و تعمیر شومینه کمک بگیرید، تا از بروز خطرات احتمالی جلوگیری کنید.
5-شومینه ژلسوز
شومینههای ژل سوز از سوخت ژل برای ایجاد حرارت استفاده میکنند و در نتیجه گرمای زیادی ندارند. اما نصب آنها بسیار راحت است و همچنین نیازی به دودکش یا سیم برق ندارند.
6-شومینه چدنی
شومینههای چدنی شومینههایی هستند که بدنه آنها از جنس چدن ساخته میشود. سوخت این شومینهها از هیزم یا گاز است که هر دو مواد آلاینده تولید میکنند. از این رو برای خروج دود و گازهای سمی به بیرون از دودکش استفاده میشود. میزان هدررفت حرارتی توسط این شومینهها نیز بسیار بالا است. اما این شومینهها کانونی دنج و گرم برای دورهمیهای دوستانه یا خانوادگی فراهم میکنند. قیمت شومینه چدنی به نسبت بقیه شومینهها بالاتر است اما زیبایی متفاوتی به فضا میبخشند.
انواع شومینه از نظر شکل ظاهری و شیوه نصب
- شومینه سنتی
شومینه سنتی معمولا دارای کورهای از جنس فولاد بوده و با استفاده از آجر یا سنگ ساخته میشود. همچنین برای تهویه شومینه از دودکش استفاده میشود. برای نصب این شومینهها باید محل مناسب را از قبل در نظر گرفت.
- شومینه دیواری
این شومینهها به سادگی، قابل نصب روی سطح دیوار هستند و غالبا اندازههای کوچکتری نسبت به مدلهای دیگر داشته و جمعوجورتر هستند. این شومینه را میتوانید روی هر قسمتی از دیوار که تمایل داشته باشید، نصب کنید. با این کار، یک تابلوی زنده و مهیج از آتش در فضای موردنظر خواهید داشت. همچنین میتوان شومینههای دیواری را با قاب مزین کرده و دکوراسیون خانه را جذابتر کنید.
- شومینه ایستاده
شومینه استند یا ایستاده شومینهای است که بدون نیاز به تکیهگاه یا محفظه در دیوار، قادر است به تنهایی ایستاده و جدا از هر عنصر دیگری قرار گیرد. برای نصب آنها هیچ احتیاجی به ایجاد حفره در دیوار یا دیگر قسمتها نیست. همچنین شومینه استند را میتوانید در هر قسمتی از اتاق قرار دهید.
- شومینه رومیزی
شومینههای رومیزی را میتوان از کوچکترین انواع شومینه به شمار آورد که به راحتی قابل جابهجا شدن هستند و روی هر سطحی جای میگیرند. این شومینهها را میتوان به شکل یک گلدان یا مجسمه روی میز یا هر محل دیگری قرار داد.
- شومینه توکار
شومینه توکار، یک شومینه جدید و مدرن است که در داخل شومینه سنتی از پیش ساخته شده قرار میگیرد و کارکرد آن را ارتقا میدهد. به این صورت که با نصب شومینه برقی، گازی، ژل سوز و یا الکلی در داخل شومینه چوبی سنتی، میتوان یک شومینه چوبی پرمصرف و پرزحمت را به یک شومینه بهینه تبدیل کرد.
- شومینه دوطرفه
شومینههای دوطرفه از دو طرف قابل دیدن هستند و در پارتیشنها یا همان دیوارهای جداکننده دو اتاق، نصب میشوند. این شومینهها بسیار زیبا هستند و میتواند فضای داخلی خانه را با زیبایی خود تحتتاثیر قرار دهند.
- شومینه معلق
شومینه معلق با اتصال به سقف و یا دیوار، نصب میشود. این شومینهها در هر فضایی از خانه قابل نصب هستند و معمولا دارای پوشش فولادی بوده و ظاهری بسیار جدید و مدرن دارند.
- شومینه شیشهای
این شومینههای مدرن دارای یک محفظه شیشهای هستند که باعث میشود شعله و هر آنچه در فضای داخل شومینه قرار دارد، در یک محیط بسته محفوظ بماند و به همین دلیل خطر آتشسوزی ندارند. این شومینهها در طرحهای متنوع تولید شده و بسیار زیبا هستند. همچنین شیشه که برای شومینهها انتخاب میشود از جنس سکوریت و نشکن است، بنابراین هیچ نگرانی در مورد آنها نداشته باشید.
- شومینه خطی
شومینههای خطی، فرم مدرن شومینههای قدیمیتر هستند که برای دکوراسیون مدرن، مینیمال و حتی تلفیقی مناسباند. این شومینهها جای کمی میگیرند و بنابراین، برای نصب زیر تلویزیون دیواری مناسب خواهند بود.
- شومینه طاقچهدار
شومینه لزومی به داشتن طاقچه ندارد، اما شومینههای ایستاده یا دیواری، اغلب دارای طاقچه هستند. طاقچه شومینه یک چارچوب تزئینی است و علاوه بر اینکه میتواند برای دکوراسیون و قرار دادن وسایل تزئینی استفاده شود، ترکیبی از ظرافت شومینه مدرن و شومینه سنتی را القا میکند.
- شومینه تلویزیون
شومینه تلویزیونی یعنی اینکه میز پایه و یا دیوار محل نصب تلویزیون با شومینه برقی مجهز شده است. این نوع شومینه در دکوراسیونهای مدرن پرکاربرد بوده و بسیار زیبا است.
- شومینه پایهدار
این شومینههای کوچک و پایهدار، در هر فضایی به خوبی جای میگیرند و میتوانید به راحتی آنها را جابهجا کنید. این ویژگی در انواع دیگر شومینهها وجود ندارد.
- شومینه بخاریشکل
شومینههای بخاری شکل، فرمی دقیقا شبیه بخاری دارند و تنها تفاوت آنها در این است که به جای گاز، با سوخت چوب یا الکل میسوزند. مزیت این شومینهها در این است که محفظه شیشهای دارند و در نتیجه، خطری ایجاد نمیکنند.
چگونگی انتخاب بهترین شومینه برای خانه
1-توجه به سبک خانه
هنگام خرید شومینه حتما به سبک کلی معماری و دکوراسیون داخلی خانه توجه کنید. مثلا در یک خانه با دکوراسیونی بسیار مدرن و مینیمال، تهیه یک شومینه برقی و یا شیشهای گزینه مناسبی است.
2-توجه به نیاز اصلی
توجه داشته باشید که که چرا قصد خریدن یک شومینه را دارید. مثلا اگر نیاز شما واقعا گرم کردن یک فضا است، شومینه سنتی هیزمی و یا گازی بیشترین میزان گرما را تولید میکنند. اما اگر هدفتان بیشتر زیبایی بخشیدن به محیط است، شاید خرید یک شومینه برقی بهتر باشد، زیرا هم شعله آن واقعی به نظر میرسد، هم نیاز به تمیزکاری و مراقبت شومینه هیزمی را ندارد.
3-توجه به ایمنی شومینه
اگر کودک در منزل دارید، بهتر است از شومینههای سنتی و باز استفاده نکنید. در این صورت شومینه دیواری یا معلق به علت دور از دسترس بودن، انتخاب مناسبی است.
نکات مهم در خرید شومینه
- تمامی گزینههای نصب با تمام انواع سوخت شومینه سازگار نیستند. برای مثال شومینه هیزمی برای نصب بر روی دیوار بزرگ است. بنابراین در انتخاب شومینه پس از انتخاب نوع سوخت، هر دو عامل شکل و نحوه اجرا را در نظر بگیرید.
- اگر میخواهید فضای خانه را تفکیک کنید، شومینه بهترین راهکار است. با نصب یک شومینه زیبا میتوانید فضای اتاق نشیمن را از آشپزخانه یا اتاق پذیرایی جدا کنید.
- نوع جدیدی از شومینهها به نام شومینههای هوشمند در بازار وجود دارند که قابلیت تنظیم دما را به طور خودکار دارند و منجر به بهینهسازی مصرف سوخت میشوند.
- اگر به شومینه سنتی علاقه دارید، در مرحله سفتکاری ساختمان نسبت به تعبیه آن اقدام کنید و فضایی ویژه برای آن در نظر بگیرید. اغلب شومینههای مدرن را به راحتی میتوان در مرحله نازککاری نصب کرد.